John Bos, het verhaal

John BosJohn Bos is geboren in 1960 in het Zeeuwse plaatsje Heinkenszand en je zou kunnen zeggen dat hij vanaf zijn geboorte gek was van brommers en motoren.

Zijn vader had al een mini brommer gemaakt (zie foto) toen hij 6/7 jaar was. Je kan dus zeggen dat hij er al vroeg bij was.

In die tijd nam zijn vader hem ook al mee naar de TT in Assen en daardoor werd hij toen al besmet met het Kreidler virus, de borrelglaasjes ook wel genoemd in die tijd.
Op 7 of 8 jarige leeftijd mocht hij na de kerk op zondag mee met Gerard Koch, de plaatselijke fietsenmaker en tevens Kreidler Dealer. Gerard was een Kreidler specialist van het eerste uur. Een man met gouden handen en een gouden hart maar helaas veel te vroeg overleden.

Door zijn hulp bij Gerard Koch op vrije dagen en in de vakanties, werkte hij aan allerlei brommers zoals DKW Tomos, Puch, Sacks, Zündapp (John krijgt vooral dat laatste merk bijna niet over zijn lippen) Honda, Yamaha, Berini dus in die tijd heeft hij de nodige sleutelervaring opgedaan.

Op een dag kwam er een klant de winkel van Gerard Koch binnen. Hij had een invalidewagen met daarop een Kreidler motorblok gemonteerd. De man vroeg aan John welke brommer hij ging nemen als hij 16 werd.
John vroeg hem, welke denk jij dat de beste is. De man zei, "Neem een Kreidler want die zijn oersterk".
Die woorden is hij nooit vergeten en zijn min of meer bepalend geweest voor zijn toekomst.

Het besluit was genomen, John zou Kreidler gaan rijden. Nu heeft het niet tot zijn 16e geduurd voordat hij zijn eerste Kreidler zou hebben.
Toen hij een jaar of 10 was had hij al een Kreidler crosser waar hij later wat wedstrijden mee heeft gereden.
Op zijn 12e haalde hij zijn eerste Kreidler blok open. Gerard Koch heeft hem daar de eerste keren mee geholpen.

In de jaren 70 heeft hij een Kreidler Racer gekocht.

In 1979 heeft John samen met zijn beste vriend Kees van Maldegem een verkeersongeval. Ze boren met hun Suzuki in een Jaguar en komen beiden zwaar ten val. Maar de pret niet gedeerd en zo hard als een steen vertrekken ze de volgende dag toch naar Assen, hetzij wel op krukken...

Later in 1979 op 30 september komt John's zus Marion Bos te verongelukken bij een verkeers ongeval. Nog geen twee weken daarvoor verongelukte John's beste vriend Kees Van Maldegem.
John raakt door deze ingrijpende gebeurtenissen volledig van slag en is lange tijd niet meer op het racecircuit te vinden.

John zag zijn toekomst al van jongs af aan in de brommers, zijn vader wilde hem het liefst in de meet en regeltechniek en opa Bos zag hem wel in de muzikale wereld terecht komen.

Eind jaren 60 hoorde hij over een aantal vrienden die een eigen brommer hadden ontworpen, deels opgebouwd uit Kreidler onderdelen. Het ging om het merk Jamathi . Dit vond John al op zijn jonge leeftijd fascinerend en besloot later ook een eigen bromfietsmerk op zijn naam te willen hebben.

Een eigen bromfietsmerk was natuurlijk een droom die erg ver weg leek maar niet zo heel veel later binnen bereik kwam. Toen John in het begin van de jaren 80 hoorde dat zijn geliefde merk Kreidler failliet ging heeft hij alles op alles gezet om zijn droom te verwezenlijken.
Zijn omgeving moest om het plan lachen en steevast werd er gezegd dat het onmogelijk was.Nu 29 jaar na het faillissement van Kreidler heeft John Bos de rechten op het merk Kreidler en heeft hij de beschikking over de originele tekeningen en mallen van het merk. Daarmee is hij officieel eigenaar en rechthebbende van het merk Kreidler en heeft hij daarmee zijn droom verwezenlijkt. Aan de naamsbekendheid van 'zijn' merk hoefde hij niet meer te werken. Het merk Kreidler stond en staat nog steeds als en huis!

Omdat John niet van stil zitten houdt heeft hij op bepaalde punten en onderdelen het merk zelfs nog verbeterd.
Ook zit hij nog volop plannen om zijn bedrijf wat hij sinds 2003 vanuit het zonnige Portugal voert verder uit te breiden. Hij ziet als geen ander de mogelijkheden die het internet hem daarbij biedt. John zei altijd al, de wereld is mijn afzetgebied en dat geldt nu in 2012 nog meer.
De website www.kreidleroriginal.com is opgebouwd in 6 talen en de meer dan 11000 artikelen die daar op te koop zijn ook allemaal in 6 talen vertaald.
Kosten nog moeite worden gespaard om zijn steeds grotere klantenkring van onderdelen én informatie te voorzien.

In één ding is John erg ouderwets... Hij is er van overtuigd dat een bedrijf wat via internet verkoopt ook gewoon beschikbaar moet zijn voor advies.
Daarom is John en zijn team gewoon elke dag van de week, dus van maandag tot en met vrijdag, bereikbaar. Zowel telefonisch, via de e-mail als op locatie in Portugal. John geeft aan dat hij helaas teveel zogenaamde specialisten ziet die nauwelijks te bereiken zijn.

Mocht u eens een keer in de buurt zijn bent u natuurlijk van harte welkom! John zal zeker even tijd maken om u te woord te staan...

 

John Bos Kreidler Facebook pagina